Pondělí - Pátek: 7:00 - 15:00 hod.

Říční lázně 423, Klatovy

376 320 755

Drobečková navigace

Úvod > Recepty

Recepty

Kapr

 

Kapr po mlynářsku

Suroviny:

  • 1 ks kapří filety (půlky)
  • 40 g hladké mouky
  • Špetka mleté papriky a soli
  • Koření na ryby
  • Olej/ sádlo na smažení

Postup:

Maso nakrájíme na úzké porce, posolíme, obalíme v mouce smíchané s paprikou a kořením na ryby. Smažíme v pánvi s rozpáleným tukem po obou stranách. Podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo hranolky a salátem.

Náš tip: Chceme-li kapra pikantnějšího, potřeme ho před obalením prolisovaným česnekem.

 

Krémová rybí polévka

Suroviny:

  • 700 g rybích odřezků
  • Sůl
  • bobkový list
  • 6 zrnek pepře
  • 6 zrnek nového koření
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 40 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 1 houska namočená v mléce
  • 1 žloutek natvrdo
  • 120 ml smetany
  • muškátový květ
  • petrželka

Postup:

Rybí odřezky a kořenovou zeleninu vaříme asi 30 minut v osolené vodě společně s kořením. Vývar přecedíme, zahustíme světlou jíškou a dobře převaříme. Maso odkostíme, přidáme vymačkanou housku a prolisovaný žloutek a vše umeleme na masovém strojku. Takto připravenou kašovinu vložíme do polévky, povaříme a zjemníme smetanou. Nakonec polévku ještě ochutíme muškátovým květem a petrželkou a ihned podáváme.

 

Česká vánoční polévka

Suroviny:

  • alespoň 2 kapří hlavy
  • odřezky - páteře, žebra
  • jikry/mlíčí a jedlé vnitřnosti
  • přidat je možno ještě 0,5 kg dalších ryb (zejména lína)
  • 1 cibule
  • 150 g másla
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • pepř
  • zázvor nebo květ
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky na jíšku
  • petrželka
  • sůl

Postup:

Nastrouhanou kořenovou zeleninu a najemno pokrájenou cibulku osmažíme na másle. Když zelenina zhnědne, zalijeme ji vodou a přidáme hlavy a odřezky z kapra, případně další očištěné ryby.Vše vaříme asi 20 minut. Potom polévku přecedíme, osolíme, ochutíme pepřem a zázvorem nebo květem. Zahustíme světlou máslovou jíškou, vložíme jikry/mlíčí a vnitřnosti a ještě asi 10 minut povaříme. Odstavíme, přidáme maso z obraných hlav a odřezků, petrželkovou nať a podáváme s na másle osmaženými kostičkami housky.

 

Kapr dušený po plzeňsku

Suroviny:

  • 4 porce kapra
  • 4 lžíce oleje
  • 4 plátky slaniny
  • 1 cibule
  • bobkový list
  • 12 zrnek pepře
  • 0,5 l světlého piva
  • 80 g perníku
  • 30 g másla
  • citronová šťáva
  • sůl

Postup:

Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou a postavíme do chladu. V kastrole na oleji opečeme plátky slaniny, na ní položíme připravené porce kapra, přidáme nakrájenou cibuli a koření, do poloviny porcí zalijeme pivem, zakryjeme pokličkou a zvolna dusíme doměkka. Pak kapra vyjmeme a upravíme na mísu. Vývar zahustíme strouhaným perníkem, povaříme, prolisujeme a podle chuti přisolíme, přikořeníme a nakonec zjemníme máslem. touto zahoustlou šťávou kapra na míse přelijeme a povrch můžeme posypat spařenými nakrájenými mandlemi. 

 

 

 

Pstruh/Siven

 

Pstruh/Siven po šumavsku

Suroviny:

  • 4 vykuchané asi 250 g těžké pstruhy
  • 40 g najemno nakrájeného pórku
  • 1 lžíci koření na ryby smíchané se sladkou paprikou v poměru 1:1
  • ½ kávové lžičky mletého kmínu
  • Špetka soli
  • 150 g rostlinného oleje
  • 1 kostku zeleninového bujónu, 1 lžíce hladké mouky
  • 1 citrón

Postup:

Ryby mírně posolíme, břišní dutinu naplníme najemno pokrájeným pórkem, posypeme kořením na ryby a trochou mletého kmínu. Pokapeme několika kapkami citrónové šťávy. Boky ryb posypeme připraveným kořením a pokapeme olejem. Necháme alespoň 20 minut působit. Pečeme zprudka na oleji. Rozpustíme v 50 ml horké vody zeleninový bujón a zahustíme hladkou moukou. Spolu s vypečeným olejem připravíme omáčku. Ryby podáváme s plátkem citrónu společně s brambory a bohatou zeleninovou oblohou.

 

Pstruh/Siven na pomerančích

Suroviny:

  • 4 pstruzi nebo siveni
  • Sůl
  • mletý bílý pepř
  • 4 pomeranče
  • rostlinný olej
  • 4 lžíce másla
  • zelená petrželová nať

Postup:

Vykuchané a očištěné pstruhy nebo siveny omyjeme, osolíme, okořeníme mletým bílým pepřem a naplníme oloupaným, na kolečka nakrájeným pomerančem. Takto připravené pstruhy nebo siveny vložíme do pekáče na pečení, který jsme vymazali rostlinným olejem a upečeme doměkka. Ještě horké polijeme rozpuštěným máslem, dochutíme zelenou petrželovou natí a podáváme. Vhodnou přílohou k takto připraveným pstruhům nebo sivenům je bramborová kaše a citrusové kompoty.