Anguilla Anguilla
Je druh paprskoploutvých ryb z čeledi úhořovití.
Maso má tučnější a téměř bez kostí. Jeho typickým znakem je protáhlé, válcovité tělo připomínající spíše hada než rybu.
Skladování: Skladujte při teplotě 0–2°C.
Salmo salar
Je dravá tažná ryba z čeledi lososovitých, která žije většinu života v moři.
Maso má narůžovělé a velmi jemné téměř bez kostí. Většinou se konzumují porce z filety. Jeho maso je velmi bohaté na vitamíny a nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6. Díky vrstvě tuku mezi kůží a masem, která udrží maso šťavnaté, se báječně hodí pro grilování i pro úpravu na pánvi.
Losos jako jedna z mála ryb se také velmi často jí syrový. Velmi chutný je tatarák z lososa nebo se dá použít i na sushi.
Skladování: Skladujte při teplotě 0–2°C.
Thunnus albacares
Maso je tmavší až do hovězí červené, která postupně při zahřátí bledne. Nedoporučuje se příliš dlouho tepelně upravovat, aby se maso nevysušilo. Chuťově je velmi výrazný a jeho maso je výborné také na přípravu sushi.
Skladování: Skladujte při teplotě 0–2°C.
Clupea harengus
Je nejhojnější rybou na naší planetě a je rybou hospodářsky významnou. Sleď obecný obývá vody Atlantského oceánu v obrovských hejnech. Hodí se pro marinování, smažení na pánvi, ale také pro grilování v drátěném koši, protože jeho maso má tendenci se rozpadat.
„Plní“ sledi – dospělé ryby s vyvinutými jikrami a mlíčím před třením – se udí nevykuchaní či nasolují jako slanečci. Jako matjesy se označují syroví sledi bez vyvinutých jiker či mlíčí naložení do solného konzervačního roztoku. Vyprázdnění sledi po tření se nejčastěji marinují nebo podávají jako zavináči.
Skladování: Skladujte při teplotě 0–2°C.
Dicentrarchus labrax
Je dravá mořská ostnoploutvá ryba.
Maso má bílé, velmi jemné a aromatické a obsahuje malé množství kostí. V gastronomii je ryba známá i pod názvem mořčák. Vlk mořský je vhodný pro grilování, smažení i pro pečení.
Skladování: Skladujte při teplotě 0–2°C.
Sparus aurata
Je ostnoploutvá ryba, žijící ve Středozemním moři a ve východní části Atlantiku od jižní Anglie po Kanárské ostrovy.
Pražma má bílé, pevné, šťavnaté a velmi chutné maso, které obsahuje poměrně málo kostí a tuku, zato je bohaté na bílkoviny. Vhodná pro přípravu v páře, smažení, pečení a na grilování.
Skladování: Skladujte při teplotě 0–2°C.
Penaeus monodon, Litopenaeus vannamei
Jsou podřád desetinohých vyšších korýšů, který zahrnuje asi 2 500 druhů. Žijí v mořích i sladkých vodách. Ideální příprava je na blanšírování, pošírování nebo grilování. Lze je použít i syrové v sushi.
Skladování: Skladujte při teplotě 0–2°C.
Scomber scombrus
Má nahnědlé, většinou velmi šťavnaté (tučnější) maso s jemnou konzistencí a výraznou chutí. Obsahuje velké množství vitaminu B12 a omega-3 mastných kyselin. Výborně se hodí pro grilování a uzení, skvěle chutná i pečená nebo dušená v troubě.
Skladování: Skladujte při teplotě 0–2°C.
Pleuronectes platessa
Mají jemné libové maso bohaté na bílkoviny a jód a patří mezi nejchutnější mořské ryby.
Základním znakem všech platýsů je široké zploštělé tělo. Postupem vývoje se jejich tělo přizpůsobuje životu na mořském dně – oči a části lebky se přesunou na horní stranu a platýsi plavou nikoli hřbetem vzhůru jako většina ostatních ryb, ale „slepou“ stranou obrácenou ke dnu. Platýs je vhodný ke smažení na pánvi, pečení v troubě nebo na gril, lze ho také připravit v páře či uvařit v ochuceném vývaru.
Skladování: Skladujte při teplotě 0–2°C.
Gadus morhua
Tresčí maso je bílé, pevné a šťavnaté, je libové a nemá mnoho kostí. Skvěle voní a chutná a navíc obsahuje vitaminy B1, B2 a B12, dále draslík, sodík, hořčík, vápník a fosfor.
Je vhodná na pečení, také lze smažit, fritovat či grilovat jak vcelku, tak v podobě filetů.
Skladování: Skladujte při teplotě 0–2°C.